torsdag 22 januari 2009

Morgonbön ftw


Jag har tappat stinget. Jag är inte van att stiga upp tidigt och ändå få skynda mig på morgonen, tillbringa heldagar på föreläsningar och seminarier och sedan sköta min del av hushållsarbete och annat nödvändigt när jag kommer hem. Jag orkar ingenting mer än bara precis det jag måste. Det fanns en tid då jag arbetade tio timmar om dagen på två olika jobb, skötte ett hem och en ekonomi ensam, festade hårt så fort jag var ledig och var snygg nästan varje dag. Vart tog de dagarna vägen?

I går och idag fick jag i alla fall möjlighet att frukostera och hålla morgonbön tillsammans med familjen. Vilken skillnad det gör! Jag älskar mina ensamma morgnar med kaffe och marmeladsmörgås framför tvn, också. Men jag har utvecklat ett ritualberoende - jag behöver våra dagliga böner och blot för att mitt liv skall fungera. Jag känner skillnaden i hela kroppen.

Bilden: Vårt köksaltare, där vi håller morgonbön (Ja, det är en spiskåpa!). Till vänster ser ni Rällinge-Frey i brons, till höger en Freyja med gravidmage i cernitlera, mitt första försök till egentillverkad gudabild. De blå skålarna innehåller offer till gudarna, just nu kryddnejlikor till Frey och lavendelblommor till Freyja. På altaret finns också symboler för fyra element: Den gröna kannan innehåller vatten, skålen med lock innehåller salt som står för jord, salviarökelsen står för luft och ljuset för eld. Den lilla mynthögen är en gåva från en vän efter att vi bjöd på middag. För pengarna skall vi köpa träd för att rädda Verles gammelskog, så det blir till glädje för både oss och gudarna.

3 kommentarer:

Martin sa...

Hushållsarbete? Du har ju hemmaman för böfvelen!

Ceriadwen sa...

Var hälsad Birka! Tack för kommentaren i bloggen, jag ska länka även dig när jag får lite tid över. :) Jätteroligt att det finns fler som skriver om detta! Du kanske även skulle gilla den här bloggen om du inte sett den http://hyllebaer-neina.blogspot.com/.

Ha en skön helg! MVH/Ceriadwen

Sol sa...

Jag köper björkar och tallar till alla som kommer i min väg och kan behöva presenter, såsom gamla födelsedagsbarn och alldeles nyfödda födelsedagsbarn, och nyflyttade barn, och andra barn. Om vi alla köper träd så kan det gå vägen, heja heja Verle!