lördag 31 januari 2009

Vad vill Freyja ha?

Eftersom jag driver denna blogg till Freyjas ära, är det inte mer än rätt att de eventuella pengar jag får för att människor klickar på AdSense-annonserna jag lagt in, går till något som Freyja skulle gilla.

Min första tanke, som dessutom verkar delas av en del andra (Rebecca till exempel) är att köpa gammelskog för pengarna. Det gör jag gärna, särskilt som det börjar bli bråttom att köpa träd i Verle - om vi inte räddar skogen före den 19 mars i år, är den förlorad. (Klicka här för att dra Ditt strå till stacken.)

Men sedan då? Freyja gillar urskogen, det känns ganska givet. Men Hennes mål är ju också kärlek, fruktbarhet och invigning i mysterierna för den som vågar.

Fram till den 19 mars går alla eventuella intäkter från denna blogg till att köpa skog i Verle. Vad skall jag göra sedan, tycker ni?

torsdag 29 januari 2009

AdSense är så smarta... eller?

AdSense (funktionen hos Google som gör att de kan "känna av" vilka annonser som skulle passa bra mellan min blogginlägg), är rätt smarta ibland, och ibland inte. En annons om behandling av OCD (obsessive-compulsive disorder) passar förstås utmärkt. En som kommer från Nationaldemokraterna är förstås enbart en förolämpning, så den har jag filtrerat bort. Men vad gör jag med en annons om Alphakurser (nybörjarkurser i kristen tro) från Smyrnakyrkan? Skall jag filtrera bort den, för att den egentligen inte alls passar (mina syften) eller skall jag låta den stå för sig själv?

Att Freyja är mer intressant och nyttigare umgänge för människor än (den)Jesus (som presenteras av Smyrnakyrkan), kräver det egentligen någon förklaring?

torsdag 22 januari 2009

Morgonbön ftw


Jag har tappat stinget. Jag är inte van att stiga upp tidigt och ändå få skynda mig på morgonen, tillbringa heldagar på föreläsningar och seminarier och sedan sköta min del av hushållsarbete och annat nödvändigt när jag kommer hem. Jag orkar ingenting mer än bara precis det jag måste. Det fanns en tid då jag arbetade tio timmar om dagen på två olika jobb, skötte ett hem och en ekonomi ensam, festade hårt så fort jag var ledig och var snygg nästan varje dag. Vart tog de dagarna vägen?

I går och idag fick jag i alla fall möjlighet att frukostera och hålla morgonbön tillsammans med familjen. Vilken skillnad det gör! Jag älskar mina ensamma morgnar med kaffe och marmeladsmörgås framför tvn, också. Men jag har utvecklat ett ritualberoende - jag behöver våra dagliga böner och blot för att mitt liv skall fungera. Jag känner skillnaden i hela kroppen.

Bilden: Vårt köksaltare, där vi håller morgonbön (Ja, det är en spiskåpa!). Till vänster ser ni Rällinge-Frey i brons, till höger en Freyja med gravidmage i cernitlera, mitt första försök till egentillverkad gudabild. De blå skålarna innehåller offer till gudarna, just nu kryddnejlikor till Frey och lavendelblommor till Freyja. På altaret finns också symboler för fyra element: Den gröna kannan innehåller vatten, skålen med lock innehåller salt som står för jord, salviarökelsen står för luft och ljuset för eld. Den lilla mynthögen är en gåva från en vän efter att vi bjöd på middag. För pengarna skall vi köpa träd för att rädda Verles gammelskog, så det blir till glädje för både oss och gudarna.

söndag 18 januari 2009

Försök till förnöjsamhet

Tre anledningar att vara nöjd med mig själv idag:

  1. Jag trotsade äntligen min räkningsfobi och betalade min försenade mobilräkning och min sista avbetalning till min förre psykoterapeut idag. Nu fungerar mobilen snart igen!
  2. Jag hade roligt med M och H, mitt i all stress. Ingen kan anklaga oss för att ha brist på humor!
  3. Jag gjorde i ordning matlåda till i morgon. Nu skall jag bara komma ihåg den i morgon bitti också.
God natt.

Kraftlös

Jag orkar så lite. Eller så är det bara det att jag försöker orka så mycket.

M och jag har ett bra samarbete. Birka och jag har ett något sämre samarbete. Hon är aldrig nöjd, bara skäller på mig hela tiden och surar för att jag inte är Wonder Woman, bara en vanlig kvinna. Vad jag blir trött på henne.

Freyja, ge mig kraft att välja bland allt som jag vill göra.

fredag 16 januari 2009

Stucken gris och manglad gylta


Igår blev inget bloggat, kvällen gick åt till att fira att kursen i personlighetspsykologi är äntligt avklarad. Jag drack ganska många öl och var ganska trött i morse, men hade roligt så det får det vara värt. Matade H som vaknade och var hungrig lagom till att jag åt en nattmacka vid halv fyra. M tog morgonpasset så att jag fick sova lite, jag har en sådan snäll man!

Jag pratade lite hedendom med några av kursarna igår kväll, ibland var det ölen som pratade mest, men jag tror att jag fick sagt det jag ville i alla fall. På promenaden hem fick jag se en vacker måne, i avtagande nu.

Den stuckna grisen i inläggets titel syftar på vår lille H som fick två vaccinationssprutor i onsdags, ett i varje ben. Gyltan är förstås hans mor.

Lillgrisen sover redan, farsgalten jäser i soffan och morsgyltan skall strax gå och tryna.

Hell Freyja, Hildisvins ägarinna!

onsdag 14 januari 2009

Carl Gustav i våra hjärtan

Dagens presentation av mitt fördjupningsarbete om C G Jungs teorier om personlighetens beståndsdelar, gick bra. I efterhand önskar jag att jag antingen hade givit efter för grupptrycket och använt mig av power point eller tränat mer på att använda tavla och pennor. Det är svårt! En eloge till alla lärare som kan den konsten! I övrigt är jag nöjd med min insats. Jag var ganska nervös en liten stund innan, men så fort jag stod där och det var min tur, infann sig den välbekanta hand-i-handskekänslan. Jag tycker verkligen om att föreläsa, fortfarande! (En gång predikant, alltid predikant, kanske?) Mer sånt.

I slutet av min redovisning gav jag ett boktips till den som intresserar sig för hur Jungs teorier och synsätt kan tillämpas. "Jungfrukungen - det nya mötet mellan manligt och kvinnligt" av Robert Bly och Marion Woodman. Rekommenderas varmt för den som tycker om sagor och myter och samtidigt har ett intresse för psykologi och frågor om manligt och kvinnligt.

Min stora insats på den här kursen är över, i morgon har jag lyxen att bara få sitta och lyssna på andra intressanta presentationer. Och sen blir det fest!

tisdag 13 januari 2009

Månritual och skolarbete

I förrgår (söndag) firade jag fullmånen här hemma i vårt sovrum, med H snusande i vaggan bredvid mig. Det blev en vacker ritual, trots att jag var inomhus och alltså inte kunde se månen. Sedan Freyja kom till min hjälp när jag födde barn under fullmånen är den extra laddad för mig och dessutom oupplösligt kopplad till Henne. Jag drack tre skålar, en till vardera av de tre nornorna Urd, Verdandi och Skuld. Jag tackade Freyja för allt jag fått fram till nu, gladdes åt vår närhet i nuet och bad om Hennes fortsatta hjälp och lärdom i framtiden. Jag använde en bägare som jag har fått av sedsyster S, en vackert stilren sak i någon vit blank metall som jag faktiskt inte vet vad det är, förmodligen något slags silverplätering. Den har inga symboler ingraverade, men det gör inget. När jag fått i ordning dryckeshornet som jag köpte av Horn-Pär i somras, kanske jag målar runor på det med röd färg. Eller också inte.

I morgon skall jag hålla ett kort föredrag om C G Jungs teorier om personligheten, som en del av examinationen av en kurs i personlighetspsykologi. Bland annat skall jag tala om Självet, som man skulle kunna se som den gudomliga gnistan i varje människa. Jag är inte nervös, och det oroar mig. Jag är alldeles för van att kunna friforma ett framträdande utan att behöva förbereda mig så mycket. Nå, jag har övat lite på att förläsa för M vid middagsbordet och jag skall ta på mig min BABALON-tröja i morgon. Den ger kanske inte tur, men det ger kraft!

måndag 12 januari 2009

Om bloggen Hell Freyja

Bloggen startade som en hyllning till gudinnan Freyja, min fulltrogna och den jag vänder mig till och vill lära mig av. Lite i taget har texterna övergått till att handla om mitt själsliga och andliga liv i stort, till vardags och i samband med högtider. Där är Freyja alltid är en verkande kraft, även då jag inte ser eller nämner Henne, så på det sättet kvarstår mitt ursprungliga fokus.

Till det har lagts ytterligare tre punkter, nämligen:

  1. Att visa för medhedningar och andra intresserade, och kanske skeptiska, hur en hängiven hednisk utövning kan se ut
  2. Att skriva tydligt och öppet om hur det är att ha ett delvis trasigt inre, som övermannar mig ibland, och om hur jag strävar efter att hantera det
  3. Att synliggöra, för mig själv och för läsaren, hur det två första punkterna hänger ihop och påverkar varandra ömsesidigt

Jag vill skriva tydligt, engagerat och engagerande, om det som betyder mest i mitt liv, för att andra skall kunna känna igen sig, till tröst och lärdom. Det är ont om hedniska bloggar, som visar att hednisk tro och liv kan vara på djupaste allvar och till största glädje. Detta är mitt bidrag. Det är också en utbredd missuppfattning, att själslig trasighet och att må dåligt är ett nederlag. Jag vill visa att det tvärt om är en seger att lära sig att leva ett gott liv utifrån sina egna unika förutsättningar.

Välkommen och god läsning!

söndag 11 januari 2009

Meh.

Alltså, för det första kom de aldrig, kusin F och hans K. Vackert så, de hade skickat ett sms som jag aldrig fick eftersom min mobil är ur funktion (vilket är helt och hållet mitt eget fel), och det kunde ju inte de veta. Det var ändå tråkigt, både jag och M hade sett fram emot att få träffas och dessutom få visa upp H. För det andra hade jag ju dessutom missuppfattat saken helt - de var i Egypten. Thailand var något jag själv hade hittat på, uppenbarligen.

I affären idag fick jag gå tillbaka in en andra gång för att handla det jag egentligen var där för (öl), jag glömde ta en påse fastän jag sade till mig själv två sekunder innan det var dags att ta fram den ur lådan att "Nu skall jag ta en påse, eftersom jag inte fick med mig någon tygkasse", jag glömde dessutom delar av det jag skulle handla i korgen utan att märka det och jag tappade mitt betalkort på golvet efter att jag tagit det ur koddosan och upptäckte det inte förrän en annan kund påtalade saken.

Det är verkligen ingen ordning på mig just nu. Jag skall försöka mig på en fullmåneritual ikväll i alla fall. Undrar hur många hedniska systrar som, tyst och stilla, i skenet av några ljus, genom tiderna har åkallat Gudinnan under Hennes olika namn, med en bäbis sovande i en vagga bredvid sig? Hur många gör det ikväll?

lördag 10 januari 2009

Flyttade inlägg

Jag kommer att lägga upp några inlägg som tidigare legat på Metrobloggen, som jag vill skall ligga uppe men som jag inte vill bjuda Metrobloggen på. För några av er blir det kanske favorit (?) i repris, men det bjuder jag på. De dyker upp allt eftersom jag sorterat ut vilka jag vill behålla.

Ikväll är det fullmåne, som ni kan se rutan i sidomenyn här till vänster. (Här på Blogger fungerar det nämligen att lägga upp en sådan, det gjorde det inte på Metrobloggen. Ytterligare en anledning att flytta tillbaka hit, alltså.) Det betyder att det är precis tre månvarv sedan jag födde H, en anledning så god som någon att fira fullmånen. Det får dock vänta, eftersom vi har nattgäster ikväll, kusin F och hans dama K dyker upp om någon timme, efter att ha anlänt till Landvetter med flyget från Thailand.

Vi har fortfarande inte fått tag i någon dammsugarpåse som passar den nya dammsugaren, så jag sitter i ett hav av barr och skriver. Det luktar åtminstone gott...

fredag 9 januari 2009

Freyja är tillbaka igen

... efter en kort exkursion till Metrobloggen.se, som inte bara är ett tillhåll för ytliga proffsbloggare som inte kan skriva, utan också är ett sugigt bloggverktyg. Jag gick på en nit och inbillade mig ett tag att jag skulle kunna tjäna lite pengar på min blogg, åtminstone så mycket att jag kunde köpa några träd till Freyja via Ett klick för skogen. Kanske skulle det faktiskt kunna gå, men då skulle det betyda att jag fick några tior i månaden i utbyte mot rättigheten till alla mina texter, samtidigt som jag och alla mina läsare ständigt skulle exponeras för reklam som jag inte får välja vilken det är. Det gillar jag inte.

Så, nu är vi här igen. Välkomna!